Täienduskoolitusasutuse nimetus:
Sel Technology OÜ

Õppekava nimetus:
Käsikaarkeevitaja praktiline koolitus edasijõudnutele (MMA 111; asendid H-L045; teras või roostevaba) – 119AT

Õppekavarühm:
521 Mehaanika ja metallitöö

Õppeastmed:
Täiskasvanute täiendkoolitus

Õppekeeled:
Eesti keel, vene keel või inglise keel

Toimumisaeg:
Aastaringselt, 17 õppepäeva

Koolitusele registreerimisinfo:
Registreerimine kohapeal, e-posti teel või telefoni kaudu

Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimused:
Keevitaja koolitusele võetakse vastu avalduse alusel vastavalt VaisuKooli tingimustele selleks soovi avaldanud täiskasvanuid (alates 18. aastast), kellel on juba varasemaid teadmisi ja oskusi keevituses. Õppima võetakse soovijad, kes täidavad õpingute alustamiseks seatud nõuded ja läbivad kohapeal katsetesti.

Paigutamine rühmadesse:
Õpilaste rühmadesse jaotamisel arvestatakse olemasolevate teadmiste taset ja kõnekeelt.

Õppe kogumaht (ak.t.):
119 akadeemilist tundi, millest:
• 105 ak.t. on praktikat
• 14 ak.t. on eksamiks ettevalmistus – proovieksemplaride tegemine, visuaalne kontroll

Õppemeetodid:
Praktikaõpe individuaalsel keevituskohal koosneb instruktori erinevate ülesannete täitmisest.

Iseseisev töö: Ei ole

Veebipõhine õpe: Ei ole

Õppe eesmärk:
Koolituse lõpuks keevitaja keevitab pööramatu toru kasutades MMA tehnoloogia (teras või roostevaba teras) H-L045 asendis, EN ISO 5817 standardi järgi B kvaliteeditase.

Õpiväljundid:
Koolituse lõpuks keevitaja:
1. Loeb keevitusjoonised ja WPS
2. Valmistab ette detaile ja kooste
3. Teeb käsikaarkeevitus:
- pööratav toru asendis PA
- pööramatu toru asendis PH, H-L045
4. Kontrollib ja parandab defektid

Õppe sisu:
1. Tööohutus
• Elektriohutus
• Nägemise, hingamise ja kuulmise kaitse
• Mehaaniline vigastus
• Tuleohutus

2. Töödokumentatsioon
• Keevitusjoonise lugemine
• Tehnoloogilise kaardiga (WPS) tutvumine
• Standard EN ISO 9606-1

3. Materjalide liigitus ja omadused
• Materjalide märgistus
• Terased (madalsüsinikterased, legeerterased ehk roostevaba teras; omadused ja kasutamine)

4. Detailide ja koostude ettevalmistamine ja kontrollimine
• Servade valmistamine

5. MMA keevitus tehnoloogia
• Režiimide valimine
• Kaare süütamine, süttiiskoht, kaarepikkus
• Võnkuv liikumiste liigid
• Keevitamine – pööratav toru asendis PA
• Keevitamine – pööramatu toru asendis PH, H-L045

6. Pingid ja deformatsioon
• Deformatsioonide tüübid
• Pingude tüübid
• Ennetamise meetodid

7. Keevitusdefektide kontrollimine ja parandamine
• Kontrollimeetodid (RT, VT, UT, MT)
• Defektide kontroll vastavalt EN ISO 5817 B tasemele

8. Jäätmekäitlus

9. Eksamiks ettevalmistus
• Proovikeevitamine vastavalt joonisele
• Visuaalne kontroll

Õppekeskkonna kirjeldus:
Praktiline osa toimub aadressil Tallinn, Ussimäe tee 12.
Töökojas on 10 töökohta (kabiini). Ühe töökoha suurus vähemalt 5 m² ja see on varustatud keevitusaparaadi, kahetasandilise ventilatsiooni ja tööriistadega. Õpilastele antakse kohapeal keevitusmask, kindad, tööriietus ja muud ohutuks tegutsemiseks vajalikud kaitsevahendid.
Jäätmeid sorteeritakse ja käideldakse.

Õppematerjalide loend:
• Tööohutusjuhend
• Euroopa standardid (keevitus): EN ISO 9606-1:2017, EN ISO 5817

Nõuded õpingute lõpetamiseks:
Õppija peab osalema vähemalt 80% tundidest.

HindamismeetodHindamiskriteeriumid
Käsikaarkeevitus (MMA 111), detaili (teras või roostevaba teras) kokkukeevitamine H-L045 asendis vastavalt jooniseleInstruktor teostab visuaalsed kontrollid

Väljastatavad dokumendid:
• Tunnistus – kui nõuded täidetud
• Tõend – kui õpitulemusi ei saavutatud, kuid õppija osales õppetöös (väljastatakse vastavalt kontakttundide arvule, mitte kui osalemine < 50%) Koolituse läbiviimiseks vajalik kvalifikatsioon:
• Vähemalt 5-aastane keevituserialal õpetamise kogemus
või bakalaureuse-/magistrikraad masinaehituses või tööstuses
või vähemalt 10-aastane töökogemus keevitaja-metallitöötajana

Õppekava kinnitatud: 03.01.2022